Jak ovládat svou pozornost

 

   V případě, kdy jsou si soupeři fyzicky a herně rovni, může o vítězi rozhodnout schopnost lépe ovládat pozornost. Následující řádky popisují způsoby, kterými lze nasměřovat a udržet pozornost potřebným směrem.

 

"Přeostření" pozornosti

    Je dovednost, která umožnuje sportovci získat ztracenou koncentraci. Prvním důležitým krokem, je uvědomit si, že pozornost sklouzla na předmět nesouvisející s výkonem. Čím dříve si toto uvědomíme, tím menší to bude mít vliv na výkon. Druhým krokem je přerušit toto soustředění. Může být učiněno jednoduše, že si řeknete: "STOP, nemysli na to". V poslední fázi přesunete pozornost na předmět, na který jste se soutředili předtím nebo který je důležitý pro danou činnost. Např: Při tenisovém zápase by měla být pozornost hráče soustředěna na míček a situaci na hřišti. Začne-li hráčova pozornost v průběhu zápasu sklouzávat na myšlenky o výsledku zápasu. Musí si říct: "Stop, nemysli na to." nebo podobné slovo nebo větu a svou pozornost nasměřuje zpět na míček a situaci na dvorci. Což jeho pozornost přenese, zpátky do přítomnosti. Dobré je si zvolit jedno slovo nebo krátkou větu. A celý proces přeostření si vyzkoušet a natrénovat předem doma nebo na tréninku.

 

Výkonové a procesní cíle

    Výkonové a procesní cíle umožňují udržet koncentraci na jednotlivých herních prvcích a tak udržují hráče soustředěného na přítomnost. Jedním z takových cílů může být právě udržet pozornost na míčku. Při podání si nadhazovat míček dostatečně vysoko. Umísťovat servis k postraním čarám dvorce. Dodržovat předem stanovenou strategii a taktiku, atd.

 

Jednoduchost

    Přemýšlení nad mnoha věcmi najednou přetěžuje mozek, přináší stres, rozptyluje mysl od právě prováděné činnosti a zhoršuje výkonnost. Dobré je určit si maximálně 3 až 4 body, na ty se zaměřit a pracovat na nich. Je dobré, aby se vzájemně nepřekrývaly a spíše na sebe navazovaly. Např: Sledovat míček a umísťovat většinu úderů na soupeřovu backhandovou stranu. 

 

Herní plán

    Herní plán určuje, kdy a na jaké body by se měl v průběhu soutěže sportovec soustředit. Měl by být připravený v předstihum, aby měl sportovec dostatek času si ho osvojit. Plán rozděluje celou sportovní událost do jednotlivých fází a určuje na jaké body je potřeba se v jednotlivých fázích zaměřit a jak budou tyto body řešeny. Ve sportovních disciplinách jako je plavání nebo běh vstupuje do výkonu malé množství externích vlivů. Proto je plán na tyto sportovní disciplíny možno rozpracovat relativně detailně. U více interaktivních sportů jako jsou míčové hry a týmové sporty, plány z důvodů velké proměnlivosti herních situací nemohou být stanoveny dopředu a proto se připravují obecné šablony postupu (rozestavení hráčů, zónová x osobní obrana, atd.) a plány pro řešení rozhodujících situací.

    Jednou z hlavních výhod herních plánů je, že pomáhají udržovat koncentraci hráče ve hře. Je velice jednoduché ztratit koncentraci nebo se nikdy zcela nesoustředit, pokud sportovec nemá předem promyšleno, co che v jednotlivých fázích utkání (závodu) provést. Porovedení plánu následně vyžaduje disciplinu, zejména pak pod tlakem nepříznivé situace vývoje utkání.

 

Záložní plán

    I ten nejlepší plán může ztroskotat. Proto je užitečné si připravit záložní plán, který bude řešit situace, jež se běžně v průběhu hry nevyskytují. Můžou to být situace, které hráč nebo spoluhráči už někdy zažili nebo situace, které by vzhledem k okolnostem mohly nastat.  

 

Procvičování koncentrace

    Aby trénink koncentrace byl co nejefektivnější, měla by se procvičovat v situacích, které se nejvíce podobají herní situaci. Pokud situace vyžaduje úzkou koncentraci, je dobré procvičovat tento typ koncentrace po stejně dlouhou dobu, jakou vyžaduje herní situace. Pokud je sport náročný na širokou koncentraci, kdy je potřeba získat a zpracovat velké množství informací z různých směrů, jako třeba ve fotbale nebo basketu, je dobré ji procvičovat v situacích, kdy je potřeba získávat informace z většího množství zdrojů. Cvičení na zlepšení koncentrace najdete zde: Zlepšení koncentrace.

 

 

 

Zdroje: 

JACKSON, Susan a Mihaly CSIKSZENTMIHALYI. Flow in sportThe key to optimal experiences and performances. 1. vyd. USA: Human Kinetics, 1999. ISBN 0-88011-876-8.

WEINBERG, Robert S., GOULD, Daniel. Foundation of sport and exercise psychology. [s.l.] : [s.n.], 2007. 607 s.