Principy stanovování cílů

 

  Devadesát procent všech studií týkajících se stanovování cílů a jejich vlivu na člověka potvrdilo významný vliv na chování, ať už to byly malé děti, profesionální sportovci nebo vědci. Ať už byly uplatněny při brainstromingu nebo při nakládání materiálu do kamiónů.

    Efektivita stanovování cílů se v zásadě odvíjí od interakce člověka a prostředí, ve kterém se vyskytuje. Při stanovování cílů by se měly dodržovat následující principy:

 

    Používat specifické cíle

    Specifické cíle ovlivní chování výrazněji než žádné nebo příliš obecné cíle ("Snaž se pořádně"). Měly by být stanoveny jasně, srozumitelně a měřitelně. Např. Zlepšit si úspěšnost prvního podání je obecně stanovený cíl, napříč tomu zlepšít si úspěšnost prvního podání z 60% na 70% tím, že budu pečlivě dodržovat předservisovou rutinu je lépe stanovený cíl.   

 

    Používat středně těžké a realistické cíle 

    Efektivní cíle jsou dostatečně obtížné na to, aby byly výzvou pro sportovce, ale zároveň natolik realistické, aby je byl schopný dosáhnout. Cíle nemají moc váhy, pokud jejich dosažení nevyžaduje žádnou námahu. Sportovci tak brzy ztratí zájem na programu zahrnujícím takové cíle. Naopak cíle, které jsou příliš obtížně dosažitelné, mohou vést k frustraci, snížení sebevědomí a zhoršení výkonu. Výzvou je najít tuto rovnováhu mezi obtížností a dovednostmi, což není jednoduchý úkol. Je nutné znát dovednosti a odhodlanost lidí dosahovat cíle a podle toho je stanovovat. Ze začátku je lepší stanovovat snáze zvládnutelné cíle, aby jejich dosažení motivovalo sportovce k další činnosti. Jakmile je zřejmé, že sportovci zvládají dosahovat jednoduché cíle, je možné přistoupit k náročnějším cílům.

   

   Používat dlouhodobé a krátkodobé cíle  

Klíčem je vytvořit sérii krátkodobých cílů, které mohou být dosaženy okamžitě, a které vedou k dosažení dlouhodobého cíle. Oba druhy těchto cílů udržují sportovce motivované. Dosahování krátkodobých cílů navíc zvyšuje jeho sebevědomí a podporuje vytrvalost potřebnou k dosažení dlouhodobého cíle. Tento prinicip obrazně vystihují přirovnání jako "Vylézt na vysokou horu " nebo "Sníst slona". Ani jedno nejde udělat najednou.

 

    Používat procesní, výkonové i výsledkové cíle 

    Je těžké nepřemýšlet nad výsledkem utkání nebo nad tím, jak budu vypadat ve srovnání s ostatními. Tyto úvahy často souvisejí s výsledkovými cíli. To přináší sportovci úzkost a trápení namísto toho, aby se soustředil na to, co právě dělá. Neznamená to, že výsledkové cíle jsou špatné, pouze jejich nadměrné zdůrazňování (zejména v průběhu utkání) může zhoršit výkonnost sportovce. Proto nejlepším způsobem jak porazit soupeře nebo vyhrát závod je zaměřit se na výkonové nebo procesní cíle. Na každý výsledkový cíl by si proto měl sportovec stanovit několik výkonových a procesních cílů, jejichž dosažení povede k požadovanému výsledku. Viz. typy cílů.

 

    Zaznamenávat si cíle a jejich dosahování 

    Jakmile jsou cíle jednou stanoveny, měly by být poznačeny (třeba na papír) a vyvěšeny na viditelném místě. Sportovci se tak stále připomínají a jejich dosahování si může průběžně zaznamenávat. 

 

    Vytvořit si strategii na dosahování cílů 

    Pokud sportovec neví jak stanovený cíl dosáhnout, je mu stejně zbytečný, jako by ho neměl. Strategie na dosažení cíle by měla být specifická a měla by zahrnovat jasné údaje (co, jak často, jak hodně). Plány by měly být také flexibilní, ať umožňují splnění cíle i v případě nepředvidatelných okolností. Např. Místo toho, aby si stanovil, že trénink vytrvalosti bude v pondělí, středu a pátek, stanoví si, že trénink vytrvalosti bude třikrát týdně. 

   

    Zvážit osobnost sportovce a jeho motivaci 

    Je důležité zvážit osobnostní charakteristiky při stanovování cílů. Jelikož každá osoba má různé psychické dispozice a motivy, může na ně stejný cíl působit rozdílně. Např. lidé, pro které je hlavním motivem dosažení úspěchu, vyhledávají a přijímají obtížné, ale realistické cíle. Na druhou stranu lidé, pro které je hlavním motivem vyhnout se neúspěchu vyhledávají buďto příliš jednoduché nebo příliš obtížné cíle. 

 

    Podpořit závazné přijetí cílů sportovcem

    Sportovci by se na stanovování cílů měli podílet sami, to u nich zvyšuje pravděpodobnost jejich dosažení. Bez závazku dosáhnout cíle většinou nepříjde ani jeho dosažení.

 

    Poskytovat podporu 

    Trenéři, instruktoři, rodiče, sourozenci, přátelé, spoluhráči, atd. by sportovce měli podpořit v jeho snažení. Např. Podpora partnera v programu na zhubnutí byla shledána jako důležitý faktor setrvání osoby v tomto programu. 

 

    Zpětná vazba o dosahování cílů 

    Zpětná vazba je naprosto nezbytná, pokud mají cíle efektivně změnit chování a výkonnost sportovce. Klíčem k její efektivitě je důsledné, včasné a přesné poskytování zpětné vazby. 

 

    Používat tréninkové a soutěžní cíle 

    Stanovování soutěžních cílů je pro většinu sportovců samozřejmostí. Stanovování tréninkových cílů by mělo být samozřejmostí také. Tréninkové cíle pomáhají sportovci lépe se připravit na soutěž. Systematizují mu přípravu a nutí ho pracovat na prvcích, na kterých by normálně nepracoval a udržují ho motivovaného i v průběhu přípravy. Srovnávací studie úspěšných a neúspěšných olympioniků zjistily, že ti úšpěšní, v rámci své přípravy, využívají tréninkových cílů. 

 

Zdroj: WEINBERG, Robert S., GOULD, Daniel. Foundation of sport and exercise psychology. [s.l.] : [s.n.], 2007. 607 s.